Dlho som premýšľala ako tento pokrm nazvať. Dip, kaša, syrové niečo... Vybrala som nakoniec dip, aj keď sama tento syrový pokrm jedávam len tak, pretože nič ďalšie nepotrebuje. Keď už máte klasického hummusu dosť a chcete si pochutnať na niečom novom a inom, skúste tento recept. Hotovo máte za pár minút, stačí mať ponorný mixér.
Charoset (P)
Charoset alebo charojses je pokrm pripravovaný židosvkými rodinami na sviatok Pesach. Ide o zmes orechov, alebo mandlí a jabĺk so škoricou a vínom. Lepkavá hmota symbolizuje maltu, ktorú Židia používali na stavbu budov egyptských faraónov. Charoset je najlepší s macesom a kľudne aj mimo Pesach.
Tekvicové rizoto (M)
Ďalšie z našich naozaj obľúbených jedál. Akonáhle kúpime hokkaido deti si okamžite žiadajú rizoto. Na štyri porcie vystačí polovica priemernej tekvice. Zbytok môžete upiecť nakrájaný na mesiačiky, pokvapkaný olivovým olejom a posypaný trochou bylinkovej soli.
Macesová granola (P)
Táto sladká dobrota vám vylepší každé raňajky počas Pesachu. Je výborná s čerstvým, alebo rozmrazeným ovocím v jogurte, ale aj na chrumkanie len tak počas dňa. Príprava granoly je veľmi jednoduchá a môžete si ju prispôsobiť svojich chutiam použitím orieškov a sušeného ovocia, ktoré máte najradšej.
Marhuľovo–tvarohový páj (M)
Čo je na lete najlepšie okrem tepla a slnka? Predsa skvelé sezónne ovocie. Na prípravu tohoto jednoduchého, ale výborného koláčika odporúčam použiť akékoľvek čerstvé letné ovocie, prípadne mrazené marhule, či slivky.
Hovädzí vývar s knedličkami
Hovädzí vývar je samozrejme klasika. Milujem ten pocit, keď je vonku chladno a doma sa varí vo veľkom hrnci niekoľko hodín voňavý vývar, na ktorom si pochutnáme aj ďalší deň. Najradšej doňho pridávame obyčajné knedličky, ale môžete pridať rezančeky, prípadne aj vôbec nič.
Čokoládový cheesecake (M)
Jedna z mojich obľúbených narodeninových sladkostí je čokocheesecake. Klasický cheesecake robím pečený (recept je tu:Cheesecake), tento recept je naopak na nepečený cheesecake. Na zahustenie krému som použila xantanovú gumu, ktorú dostať v obchodoch so zdravou výživou, alebo na e-schopoch, certifikovanú košer verziu na Amazone
Čerešňový crumble (M)
Keď som ešte žila v Taliansku a pripravovala som pre priateľov čerešňový alebo jablkový crumble, jeden z mojich priateľov sa vyjadril, že odkedy ochutnal môj crumble, jeho život už nebol ako predtým. Skúste a uvidíte. Príprava je rýchla a jednoduchá a výsledok úžasný.
Banánové lievance (M)
Určite to tiež poznáte. Kúpite banány a nikto ich neje. Pomaly prejdú zo stavu nezrelosti do stavu hniloby a vy neviete čo s nimi. Nabudúce, keď sa to stane, spomeňte si na tento recept. Banány využijete, s pocitom (naozaj ide iba o pocit) že uvaríte niečo zdravšie a ešte to aj celej rodine bude chutiť. Lievance si občas berieme aj do krabičky ako desiatu, sú dobré aj studené.
Jahodová pena (P)
Spomínate si ešte na leto so starými rodičmi? Mne moju babinu pripomína práve táto veľmi jednoduchá pena z ovocia. Použila som jahody, ale kedysi sme mávali malinovú. Môžete použiť aj ríbezle, alebo iné obľúbené bobule. Z uvedeného množstva budete mať penu pre celú rodinu. Mala som k dispozícií zrovna 5 zamrazených bielkov.